Stöd

Anhörigcenter
Till er som bor i Lunds kommun och är över 18 år: det finns stöd att få hos anhörigcenter. Du som stöttar en nära släkting eller vän med diagnoser inom Attentions målgrupp är välkommen att kontakta anhörigcentret. Nina Radak, som är anställd där, hörde av sig till Attentionföreningen i Lund med detta positiva budskap. Berätta vad du behöver hjälp med och så kan du som anhörig få stöd direkt eller hjälp med att ta reda på information.

Information och kunskap

Föräldrakurs: I mötet med socialtjänsten

En gratis kurs som kan vara till nytta för föräldrar som är nya i sin kontakt med socialtjänsten. Hur kan SIP vara till hjälp? Och vad händer efter en orosanmälan? Kursen är framtagen av Riksförbundet Attention inom projektet Familjelyftet.

Nationella Vård- och insatsprogram - ADHD

"De nationella vård- och insatsprogrammen för psykisk ohälsa ska tillsammans med insatser för att stödja implementering öka användningen evidens- och erfarenhetsbaserad kunskap i mötet mellan personal och individ.

Genom att sammanställa och tillgängliggöra olika kunskapsunderlag på en gemensam plats för både specialistpsykiatri, primärvård, socialtjänst och skola ökar förutsättningarna för likvärdiga insatser utifrån en helhetssyn."


 

Medlemsrabatter

Känner du till Special Nest?
Special Nest är en webbtidning som bevakar det som händer inom neuropsykiatri. Tidningen är orädd i sitt förhållande till olika ståndpunkter och åsikter – vår uppgift är att skildra, inte att ta ställning. Vi vänder oss till yrkesverksamma, familjer, vuxna, ungdomar, personer med egen funktionsvariation samt alla som intresserade av npf-frågor.
Som medlem i föreningen Attention har du möjlighet att läsa Special Nest till ett förmånligt rabatterat pris - 39 kr/mån (ordinarie pris 79
kr/mån) om du betalar med kort som betalningsalternativ (fakturahantering är för kostsamt).
Hur får jag rabatten?
För att erhålla en personlig rabattkod mejlar du redaktionen@specialnest.se och lämnar namn, adress och telefonnummer.
Rabattkoden är personlig och går att använda en gång. Koden kan sedan användas när du startar upp din prenumeration på www.specialnest.se Välkommen in på Special Nest - www.specialnest.se

 

Skola och utbildning

Rådgivning, konsultation samt specialpedagogiskt särskilt stöd

Fenix Education är ett oberoende företag inom specialpedagogik som erbjuder personlig kontakt för att verka för varje individs unika behov och lagstadgade rättigheter i studier. Företaget erbjuder rådgivning, konsultation samt specialpedagogiskt särskilt stöd i studier inom grundskolan, specialskolan, gymnasiet, komvux, folkhögskolan, högskolan, grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Verksamheten syftar till att skapa möjligheter av svårigheter.

Det går också att anlita Fenix Education som specialpedagogiskt biträde som följer med till möten eller kontakter hos olika aktörer och myndigheter för att säkerställa dina rättigheter i studierna.

Mer om tjänsterna finns här:


 

Utredningar

ADHD-kliniken i Köpenhamn
Kliniken tar emot svenska patienter för utredning sedan 2015.
Vid frågor kan man höra av sig direkt till kliniken på info@adhdkliniken.se. Kliniken skickar då ett informationsbrev.
https://www.facebook.com/adhdkliniken

Står du eller någon anhörig i kö till utredning? Då kanske det här kan vara ett tips. Hit ska man kunna söka sig för kostnadsfri utredning med kortare väntetider. Kliniken ligger i Köpenhamn.

Specialiserade på Neuropsykiatriska utredningar


 

Böcker

Varva ner-avslappningssagor för en lugn stund

Författaren och stödpedagogen Susanne Bogren har släppt en bok för barn från 4 år och uppåt: Varva ner-avslappningssagor för en lugn stund.

Boken innehåller 12 roliga och inspirerande fantasiäventyr med två små andningsövningar i varje saga.

Kan beställas direkt genom författaren Susanne Bogren till rabatterat pris (150 kr+ frakt 48 kr eller avhämtning i Malmö/Limhamn).

Pojken med extra allt

I Pojken med extra allt får vi följa en pojke med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) genom uppväxten och in i vuxenlivet. På ett unikt sätt varvar Alexander Skytte sina berättelser med reflektioner kopplade till teori och forskning. Med boken vill han öka medvetenheten hos lärare – och andra vuxna – om vilka bemötanden som hjälper eller stjälper barn med NPF.

Alexander Skytte har diagnoserna adhd och autism och hade en stökig skoltid, men idag är han utbildad lärare i idrott och hälsa. Som bloggare driver han facebooksidan "Bokstavspedagogen" och han föreläser också om NPF i skolan.

Boken finns att köpa här, där kan man också läsa ett smakprov.

 


 

Hjälpmedel